MERAK EDİYORUM KÖŞESİ: NEDEN UYURUZ?

MERAK EDİYORUM KÖŞESİ: NEDEN UYURUZ?

12.05.2021 446

Neden Uyuruz?

Daha sağlıklı bir hayat için gerekli kaliteli bir gece uykusu önemlidir. Peki, daha kaliteli bir uyku için ne gereklidir?

Çocuğun yaşına göre uykuya gereksinimi değişmektedir. Özellikle ilkokul öncesi çocuklarda uykunun önemi daha da fazladır. 3-5 yaşında bir çocuk için 13-14 saat iken, 6-8 yaşındaki bir çocuk için 10-12 saattir.

Yetişkin bir insanın 6 ile 8 saat arasında gece uykusuna ihtiyacı vardır. Bu süre zarfında, vücut ve beyin açısından çok önemli işler gerçekleştirilmektedir. Uykuyu vücudun kendisini yenilemesi için gerekli hormonların salgılandığı, bağışıklık sisteminin güçlenmesi için doğal katil hücrelerin sentezlendiği, beynin gün içinde kullanması için gereken enerjinin yenilendiği ve gün içinde kısa süreli hafızaya kaydedilen bilgilerin uzun süreli hafızaya geçtiği dolu dolu bir 6-8 saat olarak tanımlayabiliriz.

İyi bir gece uykusu ise sağlıklı kalmak açısından düzenli spor yapmak veya diyet yapmak kadar önemlidir. Kalitesiz bir gece uykusu vücudunuzu daha savunmasız hale getirir, kilo almanıza ve yetişkinlerde ve çocuklarda kanser riskini artırır.

Kaliteli bir uykunun bunca getirisine karşın kalitesiz bir gece uykusu ise vücudunuza, beyninize ve sağlığınıza ciddi zararlar verir. Yapılan çalışmaların ve uyku konusunda kazanılan bilgilerin artmasına rağmen yıllar geçtikçe ve teknoloji ilerledikçe uykunun kalitesi ve süresi düşmektedir.

Peki iyi bir gece uykusu için ne gereklidir?

+ Uyuma ve uyanma saatleriniz düzenli olmalı, haftaiçi veya haftasonu fark etmeksizin aynı saatle uyumalı ve uyanmalısınız.

+ Uyuma ortamınızın sıcaklığı yaklaşık 18°C olmalıdır.

+ Uyumadan bir saat önce bütün ekranları ve ışıkları kapatmalısınız. Teknolojik cihazlardan yayılan mavi ışık, sizi rahatlatan ve derin uykuya hazırlayan melatonin hormonunun salgısını düşürür.

+ Uyku tutmuyorsa yatağınızdan kalkın ve uykunuz gelene kadar başka şeyler yapmalı ve sonrasında yatağınıza dönmelisiniz.

+ Uyku döngüsünün önemli bir parçası olan derin uykunuzu engelleyecek kafein alkolden uzak durmalısınız.

+ Akşamları spor yapmayı tercih ediyorsanız yatağa gitmeden en az 3 saat önce sporunuzu tamamlamış olmalısınız ki vücudunuzdaki enerji uzaklaştırılmış olsun.

+ Derin nefes almaya dayalı meditasyon yöntemlerini deneyerek daha berrak bir zihne sahip olabilirsiniz. Bu da uykunuzun kalitesini artırır.

+ Gün içinde yapacağınız düzensiz ve uzun, sürekli şekerlemelerden kaçınmalısınız.

+ Uygun koşulları oluşturduğunuz halde uyku sorunu yaşamaya devam ediyorsanız bir uzmana danışarak problemi tespit etmelisiniz. 

Kaynak: https://www.tzv.org.tr//haber/5691